Joke Mayer

Al sinds de lagere school was ‘taal zeg maar echt mijn ding’; terwijl mijn klasgenoten zuchtend en steunend de oefeningen in zinsontleding maakten en het wekelijkse dicteemoment als regelrechte marteling ervoeren, was ik helemaal in mijn element. Een echt taalmeisje dus. Op de middelbare school was Frans mijn favoriete vak, maar omdat ik dat ‘niet exotisch genoeg’ vond, nam ik me op een dag zomaar vanuit het niets voor om daarna Spaans gaan studeren. Een volkomen irrationele ingeving die verder nergens op gebaseerd was; ik had geen bijzondere binding met Spanje of Spaans-Amerika en vreemd genoeg had ik geen enkele behoefte me in die taal en cultuur te verdiepen tot ik ging studeren. Maar het is een goede keus gebleken: Spanje is mijn tweede vaderland geworden, Spaans mijn tweede taal. Ik adem Spaans in en Nederlands uit, zeg maar.
En dat is ook mijn beroep geworden, Spaans inademen, Nederlands uitademen, met andere woorden, vertalen. Eerst allerlei verschillende soorten opdrachten, van algemeen, commercieel tot juridisch, nu vooral literatuur, mijn grote droom. Ik geniet ervan om te ‘wonen’ in een verhaal en het zo goed en mooi mogelijk om te zetten voor de Nederlandse lezer.
Daarnaast doe ik ook tekstredactie (Nederlands) voor uitgeverijen, maar ook voor collega-vertalers, auteurs, journalisten etc. en wil ik me meer bekwamen in het Engels zodat ik ook Engelstalige boeken kan gaan vertalen.
Om geen echte taalkluizenaar te worden en af en toe eens onder de mensen te komen, geef ik ook les bij ITV Hogeschool voor Tolken & Vertalen en geef ik gastcolleges en vertaalateliers bij andere opleidingen. Niets heerlijkers dan het overbrengen en delen van mijn liefde voor dit mooie vak!

Dit bericht werd geplaatst in mijn-pagina op door .

Over Joke Mayer

Al sinds de lagere school was ‘taal zeg maar echt mijn ding’; terwijl mijn klasgenoten zuchtend en steunend de oefeningen in zinsontleding maakten en het wekelijkse dicteemoment als regelrechte marteling ervoeren, was ik helemaal in mijn element. Een echt taalmeisje dus. Op de middelbare school was Frans mijn favoriete vak, maar omdat ik dat ‘niet exotisch genoeg’ vond, nam ik me op een dag zomaar vanuit het niets voor om daarna Spaans gaan studeren. Een volkomen irrationele ingeving die verder nergens op gebaseerd was; ik had geen bijzondere binding met Spanje of Spaans-Amerika en vreemd genoeg had ik geen enkele behoefte me in die taal en cultuur te verdiepen tot ik ging studeren. Maar het is een goede keus gebleken: Spanje is mijn tweede vaderland geworden, Spaans mijn tweede taal. Ik adem Spaans in en Nederlands uit, zeg maar. En dat is ook mijn beroep geworden, Spaans inademen, Nederlands uitademen, met andere woorden, vertalen. Eerst allerlei verschillende soorten opdrachten, van algemeen, commercieel tot juridisch, nu vooral literatuur, mijn grote droom. Ik geniet ervan om te ‘wonen’ in een verhaal en het zo goed en mooi mogelijk om te zetten voor de Nederlandse lezer. Daarnaast doe ik ook tekstredactie (Nederlands) voor uitgeverijen, maar ook voor collega-vertalers, auteurs, journalisten etc. en wil ik me meer bekwamen in het Engels zodat ik ook Engelstalige boeken kan gaan vertalen. Om geen echte taalkluizenaar te worden en af en toe eens onder de mensen te komen, geef ik ook les bij ITV Hogeschool voor Tolken & Vertalen en geef ik gastcolleges en vertaalateliers bij andere opleidingen. Niets heerlijkers dan het overbrengen en delen van mijn liefde voor dit mooie vak!

Geef een reactie